Περηφάνια (προκατάληψη, λογική) και ευαισθησία (*) Σκέψεις

by Χάρης Μαύρος

Διάβασα ένα άρθρο πρόσφατα για τους HSP (highly sensitive persons), τους «υπερευαίσθητους» ανθρώπους και τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Δεν ξέρω αν συμφωνώ ή διαφωνώ, η αλήθεια είναι οτιδήποτε γίνεται ταμπέλα, ακόμη και η ευαισθησία, μου προκαλεί μια μικρή ενόχληση. Υπερευαίσθητος και εγώ για να ενοχλούμαι με το παραμικρό;

Η σκέψη μου αποφάσισε να αγνοήσει το «highly» και να ασχοληθεί μόνο με το «sensitive». Ευαίσθητος λοιπόν είναι αυτός που έχει πολύ αναπτυγμένες τις αισθήσεις του. «Ευ» και «αίσθηση». Όχι ο αδύναμος. Όχι ο μαλθακός. Όχι  ο ηττοπαθής. Ευαίσθητος είναι ο άνθρωπος που έχει ενσυναίσθηση (βαθιά επικοινωνία με τον άλλον μέσω της συναισθηματικής ταύτισης ή κατανόησης). Όχι το θύμα, όχι ο ενοχικός.

Δεν επιλέγουν οι άνθρωποι αν θα είναι αναίσθητοι ή ευαίσθητοι. Η επιλογή είναι ένα άλλο θέμα από μόνη της. Ωστόσο σε όσους βρίσκουν τη ζωή μίζερη και απογοητευτική να θυμούνται πάντα πως εκεί έξω υπάρχουν ευαίσθητοι άνθρωποι. Και από αυτούς θα μπορέσουν να αντλήσουν δύναμη, να πολεμήσουν τον ρατσισμό και την αναξιοκρατία, να πιστέψουν στο ανθρώπινο είδος και να συνεχίσουν.

Advertisements