Τα άγρια σκυλιά της συνείδησης (*) Μικροδιήγημα

by Χάρης Μαύρος

Ο κύριος Τ. θα μπορούσε να είναι πολιτικός. Άπιστος σύζυγος. Ανεπαρκής γονιός. Κλέφτης υλικών και συναισθημάτων. Θα μπορούσε να είναι κάποιος που κέρδισε μια θέση άδικα, που χρημάτισε ή χρηματίστηκε. Που είπε ψέματα για να εξυπηρετηθεί, που πλήγωσε ηθελημένα. Ο κύριος Τ. ήταν σίγουρα ευνοημένος. Από τη ζωή, τις συνθήκες, το αποστειρωμένο από πόνο περιβάλλον που μεγάλωσε. Και ήταν ευτυχισμένος έχοντας δεμένο το σκυλί της συνείδησής του, το αγαπημένο του σκυλί. Δε γάβγιζε, δεν παραπονιόταν, ήταν εκεί και ωστόσο αρκούταν σε λίγα ξερά κόκαλα, ψήγματα ευσυνειδησίας. Γιατί έτσι είναι τα σκυλιά. Δίνουν και δίνουν και δίνουν. Χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα.

Και ο κύριος Τ. συνέχιζε να πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο. Να απιστεί, να παραβλέπει, να κλέβει. Να κερδίζει, να χρηματίζει και να χρηματίζεται. Να πληγώνει. Να εξυπηρετείται. Και όσο ήταν ευνοημένος, ήταν ευτυχισμένος. Ώσπου μια μέρα, βρέθηκε στο περιθώριο, μαζί με τον «σκύλο» του. Όχι, δεν ήταν απόρροια της συμπεριφοράς του αυτή η περιθωριοποίηση. Καμιά καρμική δικαιοσύνη δε θα συνέβαινε στον πλανήτη που ζούσε. Απλά έτυχε. Όπως τυχαίνει αιώνες τώρα σε όλους. Στατιστική και πιθανότητες. Τώρα πια ήταν οι άλλοι ανεπαρκείς για εκείνον, ήταν εκείνοι που έκαναν πλιάτσικο στα αποθέματα των υλικών και των συσσωρευμένων συναισθημάτων. Και ενώ κάποτε έμοιαζαν άχρηστα, γιατί ήταν υπεραρκετά, ξαφνικά είχαν αξία. Ήταν πολύτιμα, ήταν σημαντικά. Και το σκυλί του, το αγαπημένο του σκυλί, είχε αρχίζει να γαβγίζει. Τα βράδια δεν μπορούσε να κοιμηθεί από τις φωνές του «παλιόσκυλου». Πλέον ήξερε, ήξερε τι είχε κάνει.

Αντιστάθηκε, αντιστάθηκε όπως μπορούσε. Δεμένος σε κατάρτια λογικής, φορώντας βουλοκέρι λύπης και μετάνοιας. Χωρίς αποτέλεσμα. Δεν άντεχε πια να το ακούει. Έτσι αδύναμος, ένα βράδυ αϋπνίας, στάθηκε μπροστά στο σκυλί που είχε θεριέψει. Με τα χέρια σε στάση παραίτησης, το βλέμμα ειλικρινές και καθαρό, πιο καθαρό από ποτέ. Το πλησίασε, έσκυψε μπροστά του με την αγάπη που του είχε στερήσει τόσα χρόνια και το άφησε να τραφεί από εκείνον. Το άφησε να τον κατασπαράξει.

Advertisements